Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stand de sucuri naturale

de Silvia Bucsan 28 Iul. 2017 30720
3.88 din 13 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ati remarcat cu siguranta prezenta in statiuni a unor standuri de sucuri naturale stradale unde intreprinzatori ingeniosi desfasurau o activitate extrem de simpla: inarmati cu o presa manuala de stors citrice, ofereau doritorilor, pe loc, un suc natural de portocale, grapefruit sau lamai, la pretul de 4-5 lei paharul de 200 g.

Un asemenea suc racoros de citrice, obtinut din fructe stoarse sub ochii clientului, exercita o atractie maxima (mai ales in timpul verii), ca urmare este de inteles succesul de care s-a bucurat aceasta oferta. Unul dintre intreprinzatori marturisea ca vinde lejer 200 de pahare de sucuri naturale pe zi, obtinand, dupa scaderea tuturor cheltuielilor, un profit de aproape 300 de lei (pe zi!).

Sa castigi intr-o singura zi 300 de lei este foarte bine, cu atat mai mult cu cat activitatea in sine nu ridica nici un fel de probleme si se poate desfasura foarte bine intr-un spatiu de numai cativa metri patrati. Iata, asadar, suficiente argumente pentru a intra si dvs. pe aceasta piata care, asa cum veti vedea in continuare, nu se limiteaza nici pe departe strict la zona litoralului.

Cum se desfasoara activitatea

Know-how-ul afacerii este extrem de simplu: operatorul care lucreaza la un asemenea punct de vanzare nu trebuie decat sa ia pe rand cate o portocala, sa o taie in doua, sa aseze in presa una dintre jumatatile obtinute si sa traga de maneta in jos. Prin actionarea manetei, elementul superior al presei (cel care arata ca o palnie rasturnata) coboara si preseaza fructul contra elementului inferior (sub forma de con cu varful in sus), care este fix. Cele doua elemente tind sa se imbine fara sa lase nici un interstitiu intre ele si astfel are loc o stoarcere foarte eficienta, iar sucul obtinut se scurge prin niste orificii practicate in conul inferior direct in paharul ce va fi inmanat clientului. Dupa care operatia se repeta cu cealalta jumatate de portocala si tot asa.

Aceasta este toata activitatea realizara pentru obtinerea sucului natural. Nici macar nu este nevoie de o forta prea mare de apasare a manetei, deoarece presa este astfel proiectata incat sa stoarca si ultimul strop de suc din portocala. Dar, in ciuda simplitatii sale, intregul proces descris mai sus constituie un adevarat spectacol pentru trecatorii curiosi si el contribuie in mare masura la transformarea spontana a acestora in clienti fideli.

Marele avantaj fata de celelalte bauturi racoritoare sau chiar fata de celelalte sucuri naturale ambalate care se gasesc deja pe piata il constituie faptul ca in acest caz clientul vede cu ochii lui cum se obtine sucul de fructe. Aici e tot secretul: 100% natural!

Cum sa rezisti tentatiei de a bea un astfel de suc cand vezi ca portocalele sunt stoarse in fata ta si stii, deci, absolut sigur ca respectivul suc nu contine nici o urma de coloranti artificiali sau alte chimicale?

In plus, insasi ideea de fruct stors este un element de atractie: in mediul urban (unde se recomanda sa se desfasoare aceasta afacere), cetatenii sunt obisnuiti ca toate alimentele sa le vina pe tava, gata ambalate in cutii care mai de care mai atragatoare, si deci imaginea sucului natural picurand dintr-un fruct proaspat are o doza clara de inedit, amintind de viata la tara, de natura.

Am vazut, deci, ca produsul in sine este deosebit de atractiv. Si acest lucru constituie, evident, un argument foarte important in favoarea demararii acestei afaceri cu sucuri naturale, dar el nu este singurul: astfel, activitatea se poate desfasura cu succes in orice loc frecventat de cat mai multi oameni.

De exemplu, instalati un asemenea storcator de fructe la mare, pe plaja, in plin sezon turistic, intr-un parc sau oriunde are loc un spectacol in aer liber, un meci sportiv (indiferent ca e vorba de fotbal, handbal, hochei sau volei), o reuniune de orice fel. Toate acestea constituie ocazii excelente pentru a castiga bani frumosi.

Investitia in aceasta afacere cu sucuri este de numai cateva sute de euro, insemnand presa si amenjarea unui stand. Presa de citrice costa, in functie de model, in jur de 100 de euro si functionarea ei este, asa cum am vazut, banala, dar si foarte sigura: fiind mecanica, aceasta presa nu are cum sa va lase balta in mijlocul activitatii, asa cum s-ar intampla in cazul unui storcator electric de fructe caruia i se defecteaza motorasul.

Se recomanda totusi sa achizitionati doua astfel de prese, dar nu pentru ca una ar putea sa se defecteze, ci din cu totul alt motiv: cu doua prese puteti rezolva doi clienti in acelasi timp (ajutat, bineinteles, de un coleg), lucru extrem de binevenit daca la standul dvs. se formeaza coada.

Presa este, de fapt, cheia intregii afaceri. Pe langa faptul ca stoarce foarte eficient fructele, ea are si o constructie foarte potrivita acestui scop, de vanzare stradala: piesele metalice sunt din otel inox, designul este suplu si atractiv, astfel incat clientul este tentat sa se apropie fie si numai din curiozitate ( Ce face oare aparatul asta dragut? ); in plus, presa permite observarea intregului proces de lucru  un aspect foarte important, dupa cum am descris mai sus.

Vanzarile ar scadea, cu siguranta, daca aparatul nu ar colecta sucul direct in paharul de 200 de grame, ci intr-un recipient mai mare, din care sa se umple, ulterior, paharele clientilor. In acest caz, clientii n-ar mai avea controlul asupra naturaletii produsului si ar putea banui ca in respectivul recipient are loc o diluare cu apa. Si oferta si-ar pierde tot farmecul.

Cat de profitabila este afacerea?

In calculul profitabilitatii acestei afaceri nu intra, in principal, decat trei elemente: costul portocalelor, chiria pentru spatiul unde va fi amplasat standul si costul paharelor de unica folosinta. Portocalele le veti achizitiona de la un angro de fructe. Puteti obtine aici un pret de 2-3 lei/kg, dar, daca stabiliti o relatie de aprovizionare stabila cu un anumit furnizor, acest pret poate fi chiar mai mic.

Aprovizionarea o puteti face chiar si numai o singura data pe saptamana, deoarece portocalele rezista bine timp de mai multe saptamani, si astfel reduceti semnificativ cheltuielile cu transportul. Revenind la calculatie, 1 litru de suc natural se poate obtine (prin stoarcere cu presa mecanica) din cca 2,4 kg de portocale. Asta inseamna ca un pahar de 0,2 litri de suc se obtine din cca 0,5 kg de portocale, ceea ce conduce la urmatoarele cifre:

Costuri

Portocale (0,5 kg x 2,5 lei/kg).....................1,25 lei/pahar
Pahar.......................................................................0,1 lei
Numar de pahare vandute intr-o zi obisnuita......100 buc.
Total costuri marfa (1,35 lei x 100 buc.)...............135 lei
Chirie locatie.......................................................40 lei/zi
Transport(*).........................................................15 lei/zi
Apa, diverse.....................................................5 lei/zi
                           Total costuri                         195 lei/zi
Venituri
100 pahare x 3.5 lei/pahar................................ 350 lei

Profit brut....................................cca 150 lei/zi

O vanzare de 100 de pahare de sucuri naturale pe zi este chiar modesta, tinand cont de posibilitatile afacerii. In unele locatii vanzarile zilnice pot atinge cu usurinta cifra de 200 de pahare!

In cazul unei retele de 5 standuri, singura cheltuiala semnificativa care apare in plus fata de situatia prezentata mai sus este reprezentata de salariile vanzatorilor (angajarea de vanzatori devine indispensabila la un asemenea nivel). Si, pastrand modelul calculatiei anterioare, rezulta un profit brut de peste 15.000 de lei pe luna!

Viitorul afacerii consta, asadar, in cucerirea pietei din aproape in aproape  plecati cu un singur stand, castigati intr-un timp foarte scurt banii necesari pentru a deschide si un al doilea stand, va formati o retea de 5-10 standuri de sucuri naturale si asa mai departe...

(*) Pentru 100 de pahare de suc natural sunt necesare 50 kg de portocale, care se pot transporta intr-o singura cursa la stand.

Retineti!

1. Piata acestei afaceri in Romania este absolut libera. Concurenta este zero deoarece barurile, principalii ofertanti de sucuri naturale ce pot fi servite pe loc, nu au posibilitatea sa se aseze exact in mijlocul fluxului de trecatori, asa cum aveti dvs., iar sucurile naturale ambalate nu sunt 100% naturale (contin si conservanti, altfel n-ar putea fi pastrate saptamani intregi in rafturile magazinelor).

2. Oamenii sunt foarte dornici sa consume produse naturale si, daca li se ofera asemenea produse, sunt dispusi sa plateasca fara ezitari pretul cerut. Nu uitati ca traversam o perioada in care alimentatia sanatoasa castiga din ce in ce mai mult teren, o perioada in care oamenii devin din ce in ce mai constienti ca starea lor de sanatate depinde esential de calitatea alimentelor pe care le consuma.

Si lucrurile stau exact la fel si in cazul bauturilor racoritoare, dovada faptul ca, in Occident, bauturi racoritoare renumite trec pe planul doi in preferintele consumatorilor, tocmai pentru ca nu sunt naturale. Se pare deci ca viitorul va apartine celor care vor veni cu o oferta adaptata acestei tendinte.

3. In tarile din America de Sud, unde fructele proaspete se gasesc din abundenta, asemenea prese manuale pentru citrice sunt intalnite la fiecare colt de strada. Orice pieton insetat poate bea astfel un suc natural la fel cum ar bea apa.

De ce aceasta oferta nu ar functiona la fel si in alte tari, in Romania, de exemplu? Nu uitati ca orice lucru are un inceput. Trebuie doar sa realizati ca puteti deveni unul dintre pionierii acestei activitati in Romania, cu toate beneficiile care rezulta din faptul ca veti exploata printre primii o piata virgina.

4. Asa cum am vazut mai inainte, un singur stand de vanzare va poate aduce venituri de mii de lei pe luna. Si acum imaginati-va ce venituri va poate aduce o retea de 5-10 astfel de standuri sau chiar mai multe, functionand toate sub aceeasi firma si avand aceeasi infatisare cocheta, usor de recunoscut. Nu e greu sa gasiti 10 locatii potrivite pentru standurile dvs. intr-un oras de marime medie si, in plus, va puteti extinde la nivelul intregului judet. Totul depinde de capacitatea dvs. de organizare, pentru ca investitia, chiar si in cazul unei asemenea retele, ramane totusi foarte accesibila.

5. Principala sarcina pe care o veti avea de rezolvat va fi aprovizionarea standului (standurilor) cu fructe: portocale, grapefruit etc. Nu e vorba de nimic dificil  aprovizionarea este un lucru banal, care sta la baza oricarei activitati comerciale. Trebuie doar sa luati legatura cu angrosistii de fructe din zona de desfasurare a afacerii si sa negociati cu ei un pret bun si un sistem avantajos de livrare (ridicare) a marfii.

6. Activitatea este ideala ca o a doua ocupatie. Puteti sa va desfasurati slujba actuala in program normal, cinci zile pe saptamana, si in weekend sa mergeti cu standul dvs. de sucuri naturale intr-un parc, de exemplu. Ati remarcat, desigur, cat de ocupati sunt la sfarsitul saptamanii cei care vand in parcuri vata de zahar, gogosi, snacks-uri, popcorn si, bineinteles, bauturi racoritoare; ca urmare, oferta dvs. de ce n-ar avea succes? Daca prindeti vreme frumoasa si lumea iese la plimbare, puteti vinde lejer 200 de pahare pe zi, adica puteti castiga fara prea mult efort cca 600-700 de lei in doar doua zile.

7. Afacerea nu prezinta, practic, nici un risc. Ganditi-va logic: ce ati putea risca? Aici nu e vorba nici de o chirie costisitoare a unui spatiu comercial, pe care sa cautati sa o acoperiti din incasari, nici de vreun stoc de marfa de care sa trebuiasca sa scapati, nici de vreo posibila schimbare a situatiei pietei. Atata timp cat in Romania se vor vinde bauturi racoritoare (de orice fel) dvs. veti prospera, pentru ca sucul dvs. de fructe este mult mai atractiv decat orice bautura nenaturala.

8. Cel mai interesant element, pana la urma, este faptul ca investitia in aceasta afacere se recupereaza in numai cateva zile de functionare a standului dvs. O investitie de numai 200-300 de euro va ofera asadar posibilitatea sa obtineti castiguri de aproape 1.000 de euro pe luna! Fara perioade de rodaj, fara cheltuieli de marketing, fara nici o bataie de cap, practic.

Doi antreprenori au pariat 24.000 de euro pe o afacere cu sucuri naturale într-un spaţiu de 10 mp. Detalii aici despre afacerea lor>>
 



Tags: sucuri naturalestand de sucuri naturaleidei de afaceriafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 5 - 13 voturi.

Articole conexe

Cele mai puternice femei de afaceri si cum au ajuns acolo!

de Idei de afaceri
09 Iul 2019
In lumea afacerilor nu este tocmai usor sa urci in cele mai puternice topuri. Insa in top Forbes si-au facut loc de-a lungul anilor diferite...

4 pasi esentiali pentru a avea succes in afaceri

de Florin Amariei
30 Apr 2021
Nimeni nu iti va garanta vreodata ca vei avea succes in afaceri. Dimpotriva, sansele sunt mai mari sa gasesti multe bete-n roate. Noi iti propunem sa...

6 idei de afaceri profitabile in Romania anului 2019

de Florin Amariei
29 Ian 2019
In acest articol vei gasi 6 idei de afaceri profitabile pe care le poti pune in practica pentru a obtine un profit decent, dar care nu iti vor ocupa...

Afaceri de succes in Romania pentru 2019

de Florin Amariei
12 Oct 2018
In Romania poti avea afaceri de succes, dar trebuie sa fii atent sau atenta la mai multe lucruri importante. Privim cu atentie in acest material...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]